Ghostships – Östersjöns okända historia.

Ghostships – Östersjöns okända historia.

Östersjön rymmer närmare 100 000 vrak – det kalla vattnet och avsaknaden av skeppsmask har skapat en skattkista för vrakletare. I denna nya storslagna fotobok får vi följa med dykarna Jonas Dahm och Carl Douglas till de mest spektakulära vraken i Östersjön. Det är regalskepp från stormaktstiden, ståtliga träskepp från 1700-talet, fraktfartyg från 1800-talet och ubåtar från andra världskriget.

Carl Douglas och hans team ligger bakom flera av de senaste decenniernas mest spektakulära vrakfynd i Östersjön. Deras ambition är att dokumentera och visualisera den långa historia som döljer sig på havets botten. Bland deras många vrakfynd finns signalspaningsflygplanet DC-3:an, regalskeppet Svärdet och flyktingfartyget General von Steuben. De har också upptäckt ett helt intakt handelsskepp från 1600-talet och en engelsk ubåt från första världskriget.

Ombord på dessa sjunkna skepp har tiden stått stilla – ofta känns det som om besättningen nyss lämnat fartyget. Vraken blir ett slags tidsmaskiner, en märklig blandning av brutal dramatik och inbäddad stillhet.

Dessa fantastiska bilder av vrak har väckt uppmärksamhet över hela världen och de visas här för första gången i riktigt stort format. Boken finns även i engelsk utgåva med titeln Ghostships of the Baltic Sea.

Klicka på en av bilderna för bildspel.

Om författarna
Carl Douglas är historiker, dykare och fotograf som drivs av nyfikenhet för det dolda och passion för havet.

Jonas Dahm är dykare och undervattensfotograf. Genom bilderna av vrak vill Jonas berätta om fartygen och människorna ombord.

Bokfakta
Författare: Carl Douglas
Fotograf: Jonas Dahm
Omfång: 268 sidor
Format: 32,8 x 24,7 cm
Ca-pris: 570 kr
ISBN: 9789171265265
Utgivningsdatum: 2020-11-06
För ytterligare information och pressbilder kontakta:
Emily Hall
Telefon: +46 (0)8–545 043 07
Mobil: +46 (0) 76–526 11 83
E-post: emily.hall@maxstrom.se