Skeppsbrott – en fotobok om 100 år av sjöfart.

Humans and the Sea, Max Ströms förlag och National Maritime Museum, England, samarbetar kring en ny fotobok om skeppsbrott. I Englands sydvästligaste del ligger en ögrupp som heter Scillyöarna och där inleddes på 1850-talet arbetet med det som idag har blivit till en makalös kulturskatt. I fyra generationer har familjen Gibson på Scillyöarna fotograferat och förevigat hundratals skepps sista stunder. Såväl stora som små fartyg, vackra som funktionella, har de alla mött sina öden på de förrädiska grunden och de grovhuggna klipporna i dessa svårnavigerade farvatten.

Boken med arbetsnamnet Skeppsbrott – 100 år av sjöfart innehåller ett stort urval av de bästa bland Gibsons bilder – fotografier som närmast är att betrakta som minnestavlor över olyckor till sjöss. Fotokonst av högsta rang. Tillsammans med dramatiska berättelser om skeppsbrotten och om dåtidens sjöfart blir boken ett medel för att återupptäcka de stora fartygen ur det förgångna. En tid som inte längre finns.

Boken står både för sig själv och fungerar som ”syster-bok” till Ghostships – Östersjöns okända historia. Planerad utgivning är höst 2021.

För mer information kontakta Björn Hagberg: bjorn.hagberg@voiceoftheocean.org