In Things you need to know about the ocean

Vart hamnar fångsten?

Vart hamnar fångsten?

Fiskpinnar eller strömming? Mums säger vi! Men hur mycket av den fisk som fångas hamnar egentligen i affären eller på vår tallrik?

Fisk och skaldjur är väldigt nyttigt men allt oftare får vi höra om brist på fisk i havet, Östersjötorsken är ju till och med utrotningshotad. Eller att vi inte ska äta exempelvis strömming och sill från Östersjön på grund av att den innehåller mycket giftiga ämnen.

I stora delar av världen är fisk jätteviktigt för människan. I många länder lever en stor del av befolkningen på fiske- både som inkomst men också som mat. Där är det inte lika enkelt att gå till mataffären och köpa falukorv eller en köttbit. Tyvärr finns det stora fiskebåtar som trålar, ja nästan dammsuger upp fisk från havet. Det gör såklart att förrådet på fisk blir mindre och mindre till de som behöver. I många hav och vatten har man istället börjat odla fisk för att ersätta den som har tagit slut. 

Mer än hälften av fisken som fiskas i världen, som sen hamnar på tallriken, kommer från odlad fisk. 1/3 av all fisk som fångas dör på båten – 1 av 3 fiskar dör alltså i onödan. Och 75% av den fisk som fångas i Östersjön blir till fiskmjöl, det används som mat till höns, grisar och många andra djur. 

Vill du lära dig mer?

Här länkar vi till några matnyttiga sidor där du kan läsa mer om havsmedvetenhet

Deep Sea Reporter – Kartläggning av skärgårdsfisket

BalticSea2020/ Havet.nu – En vision om Österesjöns fiske

SVTPlay – Fiskarnas Universum, dokumentär