In Things you need to know about the ocean

Vem äger havet?

Vem äger havet?

Ja, vem äger egentligen havet? Alla? Eller kanske ingen? Vad händer när flera fiskare vill bestämma över samma fiskeplats? Eller när fisken plötsligt tagit slut på en plats? Vem ska skydda havet och dess invånare?

Kanske har du suttit på en brygga och metat efter abborre en varm sommarkväll? Drömt dig iväg om äventyr till havs eller undrat vad som finns på andra sidan horisonten. Havet kan vara stormigt och skrämmande ena stunden och sedan lugnt och fridfullt. Många människor upplever en frihetskänsla vid havet. Kanske för att vi alla kan känna att havet är allas eller ingens plats?

På 1700-talet så hade ett land rätt till vattnet så långt man kunde skjuta en kanonkula. Människan har i flera hundra år bråkat om havet, fiskeplatser och skatter på havsbotten och än idag en orsak till krig och konflikter.

Tror ni att människorna på 1700-talet hade en bra lösning? Att vi ska äga en kanonkule-lång del av havet? Och hur ser det egentligen ut idag? Har det blivit bättre? Vi har ju fortfarande problem med att vi fiskar för mycket i hela världen, i olika hav. Och en pantburk och annat skräp hittar man ofta strandkanten eller från bryggan. Men vem ska ta hand om pantburken eller samla ihop skräpet? Eller bestämma att vi inte får fiska för mycket. Vem tycker du äger havet?

Vill du lära dig mer?

Här vi länkar till några matnyttiga sidor där du kan läsa mer om havsmedvetenhet

Deep Sea Reporter – Vem äger havet? 

Havet.nu – global samverkan i havsfrågor

SVTPlay – Fiskarnas Universum, dokumentär