Vrak – Havets rika historia

Framsida på boken Vrak - Havets rika historia

Havets rika historia – En antologi

Ett herrelöst spökskepp på grund utanför Småland, en silverskatt i grumliga vatten, ett regalskepp i Kalmarsund. På havets botten gömmer sig en rik och okänd historia och intresset för de sjunkna lämningarna ökar ständigt. De har något att berätta för oss, och om oss.

I antologin Vrak tar ledande marinarkeologer och historiker med oss till gömda och glömda vrak nere i djupet. De vänder på skeppsplankor och kryper under skinnet på de sjömän som gick under i storm på haven. Hur fick båtsmännen tiden att gå mellan de blodiga slagen och den långa väntan i vindlös hamn?

Havet har alltid spelat en viktig roll för människor – för mänskliga kontakter, handel med nödvändiga varor och i kampen om utrymme och överlevnad. Men vraken på havets botten fungerar också som en påminnelse om vad som händer om människan ignorerar naturens krafter. I den här boken möter vi skribenter som gör havets rika historia tillgänglig för oss.

”I den här antologin möter vi forskare och skribenter som lyssnar till havets röst och gör det tillgängligt för oss. Med boken vill vi också hjälpa till att ge dessa, våra hjältar en starkare röst i samhället.”

Carl Douglas

Medverkande

Mirja Arnshav, Niklas Eriksson, Jim Hansson, Fred Hocker, Patrik Höglind, Catharina Ingelman-Sundberg, Sara Rich, Johan Rönnby, Ingvar Sjöblom och Carl Thompson.

Releasedatum 15e juni 2023

Antologin finns till försäljning i museishopen på Vrak – Museum of Wrecks. Men också på bokhandlar så som Adlibris och Bokus.